Ticaret Hukuku Nedir? Nasıl Uygulanır?

Ekonomik düzenin ana kaynağı olan ticaret, kâr amacı güderek mal ve hizmetlerin, para ile ifade edilen bütün değerlerin alım ve satımadır. Ticarette üç taraf bulunur. Bunlar üretici, tüketici ve aracıdır. Üretici mal ve hizmeti yaratan veya ortaya çıkaran kişidir. Tüketici üretilen mal veya hizmeti satın alan kişidir. Aracı ise kâr amacıyla üreticiden aldıkları malları tüketiciye satan kişilerdir. Ticaretin en önemli fonksiyonu kardır. Normal şartlarda Kar olmadan ticaretin yapılması mümkün değildir. Toptan ve perakende ticaret olmak üzere 2 tür ticaret vardır. Toptan ticaret malların topluca alınması veya satılmasıyken, perakende ticaret malların tek tek alınıp satılmasıdır. Kişilerin, malların ve gerçekliğin olduğu bu ekonomik düzende işler her zaman doğru ilerlemeyebilir. İşte bu sebeple ticaret hukuku ortaya çıkmıştır.
Ticaret Hukuku Nedir?
Özel hukuk içerisinde yer alan ticaret hukuku, ticari tüm faaliyetleri düzenleyen hukuk dalıdır. Ticaret hukuku aslında günlük ekonomik işlemlerden doğduğu için ticari örf ve adetlere önem vermektedir. Kamu güveni çerçevesinde bireylerin daha rahat alışveriş yaparak ekonomik döngüye katkıda bulunmasını sağlar. Ayrıca taraflara eşitlik ilkesi çerçevesinde yaklaşarak, sorunların çözümünde tarafsız ve adil davranılmasına katkı sağlar. Ticaret hukukunun 5 ana dalı vardır. Bunlar; ticari işletme hukuku, şirketler hukuku, kıymetli evraklar hukuku, deniz ticareti hukuku ve sigorta hukukudur. Kendine has kaideleri olan ticaret hukuku ticarete uygun bir şekilde hazırlanmış bir hukuk dalıdır.
Ticaret Hukuku Kimleri İlgilendirir?
Özel bir hukuk dalı olan ticaret hukuku tüm kişileri değil sadece belli bir zümreyi ilgilendirir. Bu zümre tacirlerdir. Yani ticaret hukuku ayrıcalıklı kişileri ilgilendiren bir hukuktur. Fakat esasen ticaret hukuku sadece tacirleri değil ticaretle ilgili olan her kesimi ilgilendirir. Ticari iş yapan, ticari işletmesi olan ya da tacir gibi davranan her kesimi ilgilendirir. Ticaretin en önemli maddeleri esnaf faaliyetini aşmış ve devamlılık unsuruna sahip yerler olmasıdır. Bu sebeple tüzel kişilerin yaptığı tüm işler ticari iş sıfatını taşır. Ticari şirketleri yani tüzel kişileri sıralarsak, bunlar; kolektif şirketler, adi komandit şirketler, komandit şirket, paylı komandit şirket, anonim şirket, limited şirket ve kooperatiflerdir.
Ticaret Hukuku
Büro geniş anlamda ticaret faaliyetlerden doğan ve iktisadi hayatı yakından ilgilendiren bir takım hukuku durumlarla uğraşan hukuk şubesidir. Ticaret büromuz mükelleflerini uzman kadrosuyla en iyi şekilde temsil ederek ticari iş veya işletmelerden doğan sorunları sıkıntısız ve en kısa sürede halletmektedirler. Farklı metot ve organizasyonuyla kişilerin zaman ve kar kaybını engellemektedir. Gerçek veya tüzel kişi olsun tacir olmanın sonuçlarını doğru şekilde analiz ederek sonuç odaklı çalışmaktadırlar. Bundan dolayı bu konuda alanında uzman kadromuz ile size yardımcı oluyor ve bu hizmeti de yasal çerçeve içerisinde sürdürüyoruz.