Şeker Neden “Beyaz Ölüm” Diye Anılır?

Merhabalar sevgili takipçilerimiz. Bir önemli konu ile daha karşınızdayız. Adı çok tatlı ama etkileri ve sonuçları kendisi kadar tatlı olmayan bir tehlikeden bahsedeceğiz bu yazımızda. ’’ŞEKER’’.
Tadı gayet hoş olabilir ve çok sevebilirsiniz. Fakat şeker sizin kesinlikle iyi bir dostunuz değildir. Size kendini gerçek bir dost gibi hissettirebilir fakat kendisi sizin için gerçek bir düşmandır.. Modern bilimsel araştırmalar, gıdalarda bulunan şekerin(birçok formda olabilir)sağlığımızı yıkıcı etkileri bulunduğunu bize gösteriyor.
Son 300 yılında şeker tüketim oranlarına bir göz atalım:
1700’lü yıllarda şeker tüketimi, yılda kişi başı 4 kg. civarında.
1800’lü yıllarda şeker tüketimi, yılda yaklaşık 18 kg. civarında.
1900’lü yıllarda şeker tüketimi, yıllık 90 kg. seviyelerine yükselmiştir
2012 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmada ise, Amerikalıların %50 si günde ½ kilogram civarında şeker tüketiyor. Buda yılda yaklaşık 180 kg eder ki çok yüksek rakamdır.
1890 yılında , 100.000 kişiden sadece 3 kişisi şeker hastasıydı . Fakat 2012 yılında her 100.000 kişiden 8.000 kişiye şeker hastası tanısı kondu.
Şeker canavarı günümüzde daha çok çocukları hedef almaktadır. Günümüzde Amerika’da ki çocuklar 1900’lü yıllara kıyasla 10 kat fazla şeker tüketiyorlar. Özellikle Amerika da şeker, kalori kaynağı olarak kullanılan yüksek früktoz mısır şurubu(HFCS) şeklinde tüketilmektedir! Mısır şurubu(HFCS) içinde früktoz ve glikoz yüksek bağımlılık yapar, fakat birbirlerine bağlı değildirler (masa şekeri gibi) bu yüzden vücudun onları parçalaması gerekmez. Dolayısıyla, früktoz hemen emilip doğruca karaciğere gider ve yağa dönüşür.(VLDL ve Trigliseritler)
İnsan, vücuda giren şekerin tadından, yüksek dozlu kokainden daha fazla haz duyar. Şeker, insan beyninde depomin üretir. (Depomin , insanı iyi ve mutlu hissettiren bir kimyasaldır)
Şeker aynı zamanda , bütün kanser hücreleri tarafından sergilenen anaerobik solunum mekanizması sebebiyle kanserin en sevdiği besindir. Aynı zamanda , ABD de beyaz şekerin yarısının şeker pancarından elde edildiğini ve şeker pancarının da genetiğinin değiştirildiği unutulmamalıdır. Bütün bu sebepler ‘’Beyaz ölüm’’ olan şekerden uzak durmamız için yeterli değil mi?
İllaki şekerden vazgeçemiyorsanız , %100 saf Stevia bitkisi , xylitol (ksilitol),ham bal, saf akçaağaç şurubu, pekmez veya Hindistan cevizi şekeri kullanabilirsiniz.
Şunu unutmamanız gerekir ki, sağlıklı olmak istiyorsanız şeker seviyenizi mutlaka normal seviyede tutmanız gerekir. Şeker alımınızı kontrolü sizin elinizde olsun ki şeker sizi kontrol altına almasın.
Şeker karmaşasına son
Çeşitli şeker ve tatlandırıcılar insanlarda kafa karışıklığa meydan verebilir. Ama bakış açısı çok basit; Disakarid=Şeker
Glikoz(‘’dekstroz ‘’veya ‘’üzüm şekeri’’ olarak anılır) , galaktoz (süt şekeri) , ve früktoz(meyve şekeri).Hepsi basit şekerler olarak bilinen ‘’Monosakkaritler’’dir. (diğer bir deyişle tek şeker molekülleri) Aralarındaki fark vücudumuzun onları metabolize etme şeklidir.
Glikoz, üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış bir enerji biçimidir. İnsan vücudundaki her hücre enerji için glikoz kullanır.
Yüksek miktarlardaki früktoz, enerji için hemen yakılmadığı taktirde vücuda çok zararlıdır. Çünkü doğrudan trigliseridlere (yağlara)dönüşüp doğruca karaciğere giderler. Aşırı trigliserid ise insülin direncini(insülin üretimi) yükselterek , şeker hastalığına zemin hazırlar.
– Basit şekerler,%50 glikoz ve %50 früktozdan oluşan bir ‘’disakkarid’’ olan sukroz (sofra şekeri) gibi karmaşık şekerleri oluşturmak üzere birleşebilirler.
– HFCS – yüksek früktozlu mısır şurubu – 55% früktoz ve 45% glikozdan oluşur. Genellikle genetiği değiştirilmiştir. Lütfen uzak durunuz!
– Hindistan cevizi şekeri, Hindistan cevizi hurmasının kesilen çiçek tomurcuklarından damlayan tatlı sulu özden yapılır. Düşük Glasemdik indeksi(GI) vardır ve amino asitler bakımından zengindir. Sekroz birinci bileşen olmak üzere, tipik olarak %10 dan az früktozdur.
– Balın yaklaşık olarak 50% si früktozdur, fakat doğal olan(ham ve pastörize edilmemiş) bal sağlığımız için çok faydalıdır. Yerel ve pastörize edilmemiş bal satın alıp yemek en iyisidir.