Masseter Botoks Nedir?
Clostridium botulinum normal şartlar altında dünyanın en tehlikeli zehirlenmelerinden birine yol açan bir bakteri türüdür. Botulizm olarak da bilinen bu zehirlenme sonucunda vücutta yaygın felç ve kaslarda gevşeklik ölümcül boyutlara ulaşabilir. Ancak tıbbi araştırmalar neticesinde bakterinin ürettiği toksinin uygun dozlarda, kontrollü olarak, belirli bölgelere uygulanması oldukça faydalı tedavi yöntemlerinin keşfedilmesini sağlamıştır. Günümüz tıp uygulamalarında yaygın olarak uygulanan ve yüz güldürücü, etkili tedavi teknikleri sağlayan botoks uygulamasının yapıldığı bölgelerden biri de masseter bölgesidir.
Masseter Botoks Nedir?
Vücudumuzda başta çiğneme hareketi olmak üzere çenenin çeşitli yönlere doğru hareket ettirebilmesine olanak veren temelde dört adet kas grubu bulunur. Alt çene ile üst çene kemiğinin anatomik kısımlarına tutunarak, çene hareketlerinin önemli bir kısmının yapılması sağlayan bu kas gruplarından biri alt çenenin çentikli köşesinde yer alan masseter kasıdır. Masseter kası özellikle kuvvetli çiğnemenin sağlanmasında önemli rol üstlenir.
Çeşitli sağlık problemlerinin gelişmesinin temelinde çiğneme kaslarının kontrolsüz ve istemsiz olarak kasılması yatar. Özellikle diş sıkma, bruksizm, çene eklemi hastalıkları, baş ağrısı gibi problemler istemsiz çiğneme kaslarının kasılarak çene sıkma hareketinin gün içinde tekrarlanması ile ilgili olabilir. Bunun yanında çiğneme kasının uzun süreli kasılmasına bağlı, kas dokusunun gelişmesi ve büyümesyle çene şeklinin köşeli hal alması ve kozmetik yönden olumsuz sonuçlar doğurması da karşılaşılan bir diğer problemdir.
Masseter kasının yer aldığı anatomik bölgeye botulinum toksininin enjekte edilmesi anlamına gelen masseter botoks işlemi ile masseter kası toksin etkisiyle kontrollü olarak gevşetilir. Uygulanan toksin dozuna göre kasın gevşeme derecesi ve gevşeme süresi ayarlanarak, gün içinde kontrolsüz ve istemsiz kasılmaların önüne geçilerek bahsedilen sağlık sorunlarının ve kozmetik problemlerin giderilmesi sağlanır. Botoks işlemi toksinin etki süresine göre aralıklı olarak tekrarlanır ve uzun dönemde kişinin hayat kalitesi artırılırken, daha estetik bir yüz görünümü kazandırılmış olur.
Masseter Botoks Nasıl Uygulanır?
Masseter botoks işlemi sağlık profesyonelleri tarafından, bu konuda yetkin olduğu sağlık otoritelerince belirlenmiş ve belgelenmiş kişiler tarafından uygulanır. İşlem öncesinde hastanın genel sağlık durumu ve botoksu gerektiren sağlık sorunu detaylı olarak incelenir. Botoks materyaline ve öncesinde uygulanması planlanabilecek anestetik ürünlere alerjisinin olup olmadığı sorgulanır. İşlemin yapılması planlanan bölge muayene edilerek anatomik kontrol noktaları tespit edilir. İşlem, poliklinik şartlarında lokal anestezi altında veya anestezi olmaksızın uygulanabilir.
İşlem öncesinde uygulamanın yapılacağı bölge steril hale getirilecek şekilde temizlenir ve hekim tarafından gerekli görülürse topikal veya enjeksiyonla anestetik madde kullanılarak uyuşturulur. Botulinum toksini şırıngaya çekilerek uygun dozda hazırlanır ve işlemin uygulanacağı anatomik alan tespit edilir. Masseter kası içine nazikçe uygulanan toksin sonrası, gelişebilecek ufak çaplı kanamalara yönelik bölgeye hafifçe bası uygulanabilir. Tüm işlem 15-20 dakika içinde tamamlanır.
İşlem sonrası hasta günlük hayatına aynen devam edebilir. Bununla birlikte işlemden sonra 24 saatlik süre içinde işlem uygulanan bölgenin ovulmaması, hafif bası uygulanmaması ve egzersiz yapılmaması istenebilir. Bu sayede toksinin çevre dokulara yayılmasının önüne geçilir ve tedaviden maksimum verim elde edilirken, yan etki riski azaltılmış olur.
Gerekli hallerde birden fazla seans ile toksin uygulaması yapılabilir. Yaklaşık 1 hafta içinde toksin etkileri gözle görülür halde izlenir. Toksinin etki süresi yaklaşık 3-4 ay olduğundan, tedavinin etkili olabilmesi için aralıklı olarak botoks uygulaması yapılması gerekebilir.
Masseter Botoks Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks uygulamaları yetkin uzmanlarca ve uygun şekilde uygulandığı sürece, genel olarak güvenli bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Bununla birlikte her bir tedavi yönteminde olduğu gibi botoks uygulaması sonrasında da çeşitli komplikasyonlar ve yan etkiler izlenebilmektedir. Bu bakımdan masseter botoks uygulamasının ardından aşağıdaki yan etkilerle karşılaşılabilir:
- Enjeksiyon bölgesinde ağrılı , kızarıklık, hassasiyet
- Enjeksiyon sonrası bölgede morarma, cilt altına veya cilt dışına kanama
- Botoks dozuna bağlı kasların olağandan fazla gevşemesine bağlı gülüşün bozulması, ağzın tek tarafa doğru yamuk hale gelmesi
- Ağzın tam kapanamaması, ağızdan salya akması
- Toksin içeriğine alerjik reaksiyon gösterilmesine bağlı ciltte kızarıklık, döküntü, yanma hissi, kaşıntı, nefes darlığı, öksürük, çarpıntı, gözlerde kararma
- Toksin uygulaması sonrası hastalık hali, grip benzeri semptomlar gösterme
- Baş ağrısı